Skip to main content

De impact van verhalen, beelden en de persoon Sacha. 

Modekoorts. Ik heb het weer goed te pakken! Mijn hart gaat sneller kloppen en mijn hoofd verdwijnt in de wolken zodra ik me in de fashion wereld waan – het liefst in combinatie met fotografie. De tentoonstelling van en ontmoetingen met modefotograaf Sacha van Dorssen zijn de oorzaak dit keer. What an amazing lady & work!


Modefotograaf Sacha van Dorssen (80) fotografeerde over de hele wereld. „Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot mode, maar uiteindelijk werd mode vooral een middel om foto’s te kunnen maken”, zegt ze in het interview met NRC.

Smile! You’re on camera

Sacha heeft in april meerdere interviews staan, als ze voor een werkbezoek vanuit Parijs op en neer komt naar Stedelijk Museum Breda. Eén hele dag zit ik bij enkele interviews. Eerst met lifestylejournalist Karin Kuypers en Dior-lady Jacqueline Giannakos. “Zullen we eerst een #selfie maken?”, waarbij Sacha opmerkte dat je dan toch echt zelf de foto moest nemen en niet een ander. Ik leg het schouwspel vast en later complimenteert Sacha me met mijn foto: “Jij hebt gevoel voor het moment.” *blush*

Op de foto v.l.n.r. Jacqueline Giannakos, Sacha van Dorssen, Karin Kuijpers.

Een reis in tijd en over de wereld

Later schuift Sandra Moerland aan van BN De Stem. Van Breda tot aan Marokko en Amerika, van de jaren ‘60 tot nu: de verhalen blijven komen! “De samenleving veranderde: er kwam meer bloot en meer vrijheid met de pil.” Sacha vertelt over de opleiding St. Joost in Breda, waar ze in een klas van tien het vak leerde. Niet alleen de technische camera beheersen, maar ook zelf foto’s kunnen afdrukken bleek later in Parijs een echt pluspunt.

In een volgend interview vertelt Sacha over hippies, over meegaan met de tijd en oog voor je omgeving hebben. Die omgeving en interesse voor reizen is direct terug te zien in het werk van Sacha en iets wat haar typeert: alsof het een natuurlijke situatie is. “Ik had niet zozeer een doel, maar ik wilde vooral niet onderdoen voor andere fotografen die bij de grote modebladen werken. Fotografen als Guy Bourdin of Irving Penn waren indrukwekkend. Sarah Moon, een leeftijdsgenoot, maakt ook fantastisch werk.”

“Bloot veroudert niet”

Later die middag wordt Sacha zelf nog gefotografeerd en bekijkt ze nog eens een selectie proefafdrukken voor de tentoonstelling. “Ik hoop dat mensen bij het zien van mijn foto’s niet meteen denken ‘die foto is oud’. Mode veroudert, maar foto’s niet. En bloot ook niet.” Humor en sarcasme is haar ook niet vreemd. Ze getuigt ook van lef bij haar keuzes maken: niet alleen op het moment van de foto, maar ook nu voor de expositie.

Teamwork makes the dream work

Een quote die ik absoluut kan waarderen is het belang van teamwork. “Het fijne bij de reizen was de concentratie zonder afleiding van thuis. Ik wilde eerst psychologie studeren; de groepsdynamiek heeft me altijd gefascineerd. Het team moet goed zijn, als je een goed resultaat wilt neerzetten.” Tja, dat is in mijn werk en vast bij iedereen misschien wel zo?  Wel belangrijk je bewust te zijn van het belang van een positieve klik.

“Modefoto’s maak je zelden alleen.
Ze zijn het resultaat van een team”

Sacha van Dorssen

Foto: Sacha van Dorssen voor Marie Claire 1984, Essaouira. Team: Rudolf van Dommele, Nathalie Lefoll, Betty Bertrand, Jean Marc Naiatis, Sasha en Rachel Riley.

Het grote moment

En nu is het zover! Dit weekend heeft Sacha ‘herself’ haar tentoonstelling in Stedelijk Museum Breda geopend: ‘Sacha! 50 jaar modefotografie’ inclusief covers van magazines over de hele wereld, topmodellen als Kate Moss en Linda Evangelista, campagnes voor luxe merken als Yves Saint Laurent en de meest indrukwekkende foto’s die ze voor bladen als Elle, Marie Claire en Vogue schoot. Ook buiten bij BRACK zijn een aantal foto’s onderdeel van de Breda Buiten-tentoonstelling ‘Breda Fashion’: heel Breda in de ban van fashion!

Fashion Fever

Ondertussen leg ik Sacha’s enthousiasme en energie vast en kijkt ze vol belangstelling mee op mijn iPhone. “Geweldig dat je met een telefoon gewoon elk moment kunt fotograferen, zonder loodzware apparatuur. […] Ilse, je hebt talent om beelden te zien.” O, dit is zo bijzonder! Misschien toch die passie voor (mode)fotografie meer volgen? Ik lees deze weken ieder interview met haar dat verschijnt in kranten en magazines. Tegen modekoorts is geen vaccin, en niet nodig ook. Ga gewoon kijken! Ik geniet er met volle teugen van.

Foto: Marian Schutte

Sacha! – 50 jaar modefotografie is nu te zien t/m 5 december 2021 in Stedelijk Museum Breda. De buitententoonstelling Breda fashion is t/m 30 augustus te zien in de Speelhuislaan.